Công ty TNHH MTV Tư Vấn Đào Tạo Trí Phúc hoạt động về lĩnh vực TƯ VẤN QUẢN LÝ và ĐÀO TẠO KỸ NĂNG , Trí Phúc được thành lập dựa trên kinh nghiệm tư vấn thành công cho các doanh nghiệp từ mới thành lập đến các doanh nghiệp đang phát triển.

Lý thuyết các điểm hạn chế (TOC)

Giới thiệu lý thuyết các điểm hạn chế

Bản chất của lý thuyết các điểm hạn chế (Theory of Constrainst – TOC) là ở chỗ công suất của bất cứ dây chuyền sản xuất nào cũng bị quyết định bởi mắt xích yếu nhất trong dây chuyền đó. Mỗi hệ thống đều có những hạn chế ngăn cản các công ty hoàn thành mục tiêu sau cùng của mình.

lý thuyết điểm hạn chế TOC

 

 

 

 

 

 

 

Lý thuyết các điểm hạn chế cho rằng bằng việc xóa bỏ hạn chế lớn nhất, công suất của toàn bộ hệ thống sẽ được tăng lên và nhờ đó sản lượng có thể tăng thêm.

TOC tìm kiếm hạn chế trong hệ thống và loại trừ nó. Điều này đạt được bởi mỗi dây chuyền sản xuất không thể chạy nhanh hơn khâu chạy chậm nhất, nếu có hàng tồn kho sẽ chất đống. Sử dụng nguyên lý cái trống-vật đệm-sợi dây để kiểm soát nhịp độ của dây chuyền sản xuất.

Điểm hạn chế đóng vai trò như cái trống, quyết định nhịp độ, với các phương thức của sợi dây các công đoạn thô được hoạch định thế nào, còn vật đệm sẽ làm cho điểm hạn chế hoạt động trơn tru.

Trong cuốn The Goal, Goldratt và Cox đã mô tả nguyên lý này bằng hình ảnh một đoàn hướng đạo sinh, họ không thể đi đều với vận tốc nhanh hơn người đi chậm nhất. Nếu họ cố làm vậy, hàng lối sẽ kéo dài bởi mọi người đều vượt lên trước.

Đoàn người có thể đi đều liền nhau hơn nếu họ đi với tốc độ của người đi chậm nhất. Cả đoàn sẽ đi nhanh hơn nếu người chậm nhất đó có thể đi nhanh hơn.

Sử dụng lý thuyết TOC khi nào

TOC được sử dụng để tối đa hóa công suất của một dây chuyền sản xuất. Mục tiêu cuối cùng là tạo ra lợi nhuận, vì thế tập trung vào những chỉ báo khác nhau về sản xuất và tài chính để đạt được nững mục tiêu này.

 • Công suất, sự khách biệt giữa dòng tiền vào và dòng tiền ra
 • Tồn kho, tất cả các công cụ tài chính được đầu tư vào hệ thống để có được tài sản
 •  Chi phí hoạt động, tất cả các chi phí cần để biến hàng tồn kho thành sản phẩm cho người tiêu dùng.

Goldratt và Cox cho rằng để tạo ra nhiều lợi nhuận nhất có thể, công suất của hệ thống cần được tối đa hóa. Sự tập trung vào hoạt động sản xuất sẽ góp phần cải thiện thời gian, nhịp độ công việc chứ không chỉ cắt giảm chi phí.

Nếu được áp dụng đúng, TOC có thể giúp tránh được những lỗi thường gặp gây ra bởi chính tư duy hiệu quả thay vì tối đa hóa công suất của những máy móc đắt tiền nhất trong dây chuyền để giảm tối đa sản phẩm, sẽ hiệu quả hơn nếu tăng cường công suất của những máy móc cũ đã hết khấu hao.

Sử dụng lý thuyết các điểm hạn chế thế nào

TOC tập trung vào cải tiến dây chuyền. Một dây chuyền được định nghĩa là một chuỗi những quy trình phụ thuộc lẫn nhau. Mối liên hệ trong một hệ thống là một chuỗi các mắc xích cùng hoạt đọng hướng đến mục tiêu cuối cùng.

Điểm hạn chế chính là mắt xích yếu. Hoạt động của cả chuỗi bị giới hạn bởi hiệu quả của mắt xích yếu nhất. Trong quy trình sản xuất, TOC tập trung vào mắt xích làm chậm hiệu suất của cả quy trình.

Có năm buớc trong lý thuyết các điểm hạn chế.

 1. Xác định các điểm hạn chế trong hệ thống, các điểm hạn chế được xác định bằng các phương pháp khác nhau, số lượng công việc đang nằm chờ trong một quy trình hoạt động chính là chỉ báo về điểm hạn chế. Một ví dụ khác là khi sản phẩm được sản xuất theo lô
 2. Xác định các điểm hạn chế có thể mắc phải, khi điểm hạn chế đã được xác định, quy trình sẽ được cải tiến hoặc hỗ trợ nhằm đạt được công suất tối ưu mà không cần phải sữa chữa hay nâng cấp đáng kể nào. Nói cách khác, điểm hạn chế được khai thác tối đa.
 3. Gắn kết tất cả các vấn đề phụ thuộc vào quyết định thực hiện ở bước 2, khi quy trình mang điểm hạn chế hoạt động với công suất tối đa, tốc độ của các quy trình phục thuộc khác sẽ được cải thiện theo tốc độ hoặc công suất của điểm hạn chế.

Cần hy sinh hiệu quả của một số quy trình riêng biệt cho lợi ích của cả hệ thống. Trong chuỗi giá trị, những quy trình phụ thuộc thường nằm trước điểm hạn chế. Những quy trình nằm sau điểm hạn chế thường không liên quan nhiều lắm, có thể đã hoạt động dưới năng suất của cả hệ thống do phải chờ đợi các công việc tại quy trình có điểm hạn chế.

 1. Tăng cường hoặc phá vở điểm hạn chế trong hệ thống, nếu công suất của toàn bộ hệ thống vẫn chưa đạt yêu cầu, cần có những cải tiến hơn nữa. Công ty có thể áp dụng những thay đổi đáng kể với điểm hạn chế. Thay đổi có thể liên quan đến tăng cường vốn, tái cơ cấu hoặc đầu tư lớn hơn về thời gian hay tiền bạc. Bước này được gọi là nâng cấp điểm hạ chế hoặc thực hiện bất kỳ hành động cần thiết nào để xóa bỏ hạn chế đó.
 2. Ngay khi điểm hạn chế đã được khắc phục, quay trở lại bước 1, không được để sự trì trêntạo ra điểm hạn chế mới trong hệ thống, ngay khi điểm hạn chế đầu tiên bị loại bỏ, những phần khác trong hệ thống hoặc chuỗi quy trình lại sẽ trở thành điểm hạn chế mới. Đó chính là lúc lặp lại quy trình cải tiến.

Hoạt động của toàn bộ hệ thống được đánh giá lại bằng việc tìm kiếm điểm hạn chế mới, khắc phục, gắn kết các quy trình phụ thuộc và mở rộng công suất.

Bằng việc tập trung vào các điểm hạn chế, phương pháp này tạo ra hiệu quả tích cực đối với thời gian sản xuất hoặc phục vụ của một hệ thống. Cắt giảm lãng phí bằng cách tăng đầu vào và rút ngắn thời gian. Khi điểm hạn chế được khắc phục, dung sai giảm và chất lượng tăng. Tập trung vào điểm hạn chế không đòi hỏi hiểu biết chi tiết về phân tích dữ liệu, hoặc nhiều người hiểu được các yếu tố trong hệ thống mà chỉ cần một số ích người có đủ quyền lực để thay đổi nững yếu tố đó. Nổ lực có thể được tập trung với sự tham gia tối thiểu nhân lực trong công ty.

Khi thực hiện những bước trên, cần lưu ý rằng có hai loại hạn chế.

 •   Hạn chế nội bộ, những hạn chế trong giới hạn của hệ thống và tổ chức đã ngăn cản nó đạt mục đích. Ví dụ, không đủ công suất hoặc những hạn chế về quản lý và hành vi.
 • Hạn chế từ bên ngoài: những hạn chế nằm ngoài giới hạn của hệ thống ngăn cản nó đạt mục đích. Ví dụ, giảm cầu, dư thừa sản phẩm và cạnh tranh.

Goldratt thường xuyên sử dụng phương pháp cây thực tế (Current Reality Tree – CRT) với hiệu ứng không mong đợi (Undesired Effect – UDE) để tìm ra điểm hạn chế và hướng giải quyết tối ưu. Những kỹ thuật này được trình bày trong cuốn sách Not Lucky của ông.

Kết luận

Tìm kiếm và xác định điểm hạn chế là một trong những yếu tố quyết định trong lý thuyết các điểm hạn chế. Bằng các này, hàng hóa tồn kho, sai sót và ngưng trện sản xuất được phân tích. Tuy nhiên, không nên chỉ xem xét khía cạnh logic và kỹ thuật của các điểm hạn chế, những yếu tố tổ chức và thông tin cũng khá quan trọng.

Phương pháp TOC hoạt động dựa trên một vài giả thuyết sau:

 • Trong sản xuất tinh gọn, giá trị của các công ty chính là tốc độ mà sản phẩm và dịch vụ chạy trên hệ thống. Tốc độ và sản lượng chính là yếu tố quyết định thành công.
 •  Những quy trình hiện thời đều cần thiết để sản xuất sản phẩm mong muốn.
 •   Thiết kế của các sản phẩm và dịch vụ ổn định.

Những người công nhân trực tiếp làm tăng giá trị không cần phải hiểu sâu phương pháp cải tiến này. Những đề nghị họ đưa ra không phải là yếu tố sống còn để thực hiện thành công lý thuyết điểm hạn chế.

Những công ty có cơ cấu tổ chức kểu tập quyền và chỉ huy thường đánh giá cao phương pháp này.

Nhược điểm chính của TOC là điểm hạn chế có thể thay đổi, vì một day chuyền có thể sản xuất rất nhiều loại sản phẩm khác nhau. Tùy thuộc vào thời gian sản xuất, điểm hạn chế có thể khác nhau đối với những sản phẩm khác nhau. Hơn nữa, nhiều loại sản phẩm cho thấy có sự biến thiên thời gian, công suất và lượng hàng tồn kho. TOC chỉ xem xết yếu tố công suất. Tuy nhiên, nếu sự biến thiên bị bỏ qua, việc gia tăng số lượng bán hàng thành phẩm có thể xuất hiện và thời gian sản xuất cũng gia tăng, điều này hoàn toàn mâu thuẩn với mục tiêu.

Theo những mô hình quản trị kinh điển

Xem thêm

Trang chủ

Các bài viết về quản trị

102 thoughts on “Lý thuyết các điểm hạn chế (TOC)

 1. Pets nói:

  Dead written subject material, regards for information. “The last time I saw him he was walking down Lover’s Lane holding his own hand.” by Fred Allen.

 2. I would like to thnkx for the efforts you’ve put in writing this web site. I am hoping the same high-grade web site post from you in the upcoming also. Actually your creative writing skills has inspired me to get my own blog now. Actually the blogging is spreading its wings fast. Your write up is a great example of it.

 3. I have been examinating out a few of your posts and it’s nice stuff. I will surely bookmark your website.

 4. Hello, Neat post. There’s a problem together with your site in internet explorer, would test this¡K IE still is the marketplace leader and a good component to people will pass over your fantastic writing due to this problem.

 5. I was suggested this website by my cousin. I am not sure whether this post is written by him as no one else know such detailed about my problem. You’re amazing! Thanks!

 6. home repair nói:

  Hi there, just became alert to your blog through Google, and found that it’s truly informative. I am gonna watch out for brussels. I’ll be grateful if you continue this in future. Many people will be benefited from your writing. Cheers!

 7. Merely wanna input on few general things, The website style and design is perfect, the articles is very excellent. “All movements go too far.” by Bertrand Russell.

 8. Londynek nói:

  I truly appreciate this post. I’ve been looking everywhere for this! Thank goodness I found it on Bing. You’ve made my day! Thanks again!

 9. Health Kids nói:

  I keep listening to the reports lecture about getting boundless online grant applications so I have been looking around for the best site to get one. Could you advise me please, where could i acquire some?

 10. Hiya, I am really glad I’ve found this info. Nowadays bloggers publish only about gossips and web and this is really annoying. A good site with exciting content, this is what I need. Thank you for keeping this website, I will be visiting it. Do you do newsletters? Can’t find it.

 11. You could definitely see your enthusiasm within the paintings you write. The arena hopes for more passionate writers such as you who are not afraid to say how they believe. All the time go after your heart. “Until you’ve lost your reputation, you never realize what a burden it was.” by Margaret Mitchell.

 12. Car Wash nói:

  Thank you for sharing excellent informations. Your web-site is very cool. I’m impressed by the details that you¡¦ve on this blog. It reveals how nicely you understand this subject. Bookmarked this web page, will come back for extra articles. You, my friend, ROCK! I found just the information I already searched all over the place and just couldn’t come across. What a perfect web-site.

 13. I have learn a few just right stuff here. Certainly price bookmarking for revisiting. I surprise how so much effort you set to create this sort of excellent informative web site.

 14. Perfectly composed content, thanks for information. “Life is God’s novel. Let him write it.” by Isaac Bashevis Singer.

 15. Perfectly composed articles, regards for entropy. “The earth was made round so we would not see too far down the road.” by Karen Blixen.

 16. I haven¡¦t checked in here for some time because I thought it was getting boring, but the last few posts are good quality so I guess I¡¦ll add you back to my daily bloglist. You deserve it my friend :)

 17. Health nói:

  This is really interesting, You are a very skilled blogger. I have joined your rss feed and look forward to seeking more of your wonderful post. Also, I have shared your web site in my social networks!

 18. Magnificent beat ! I would like to apprentice while you amend your web site, how could i subscribe for a blog website? The account aided me a acceptable deal. I had been tiny bit acquainted of this your broadcast provided bright clear concept

 19. I was suggested this blog by my cousin. I am not sure whether this post is written by him as no one else know such detailed about my trouble. You are amazing! Thanks!

 20. Good blog! I truly love how it is easy on my eyes and the data are well written. I am wondering how I might be notified when a new post has been made. I have subscribed to your RSS feed which must do the trick! Have a nice day!

 21. Sales Jobs nói:

  Hello, Neat post. There’s an issue together with your web site in web explorer, may test this¡K IE nonetheless is the marketplace chief and a large section of folks will leave out your wonderful writing due to this problem.

 22. Make Up nói:

  whoah this blog is wonderful i love reading your posts. Stay up the good work! You recognize, many persons are looking around for this information, you could aid them greatly.

 23. Wow! This can be one particular of the most useful blogs We’ve ever arrive across on this subject. Basically Magnificent. I’m also an expert in this topic so I can understand your effort.

 24. Fashion nói:

  Pretty section of content. I just stumbled upon your website and in accession capital to assert that I acquire actually enjoyed account your blog posts. Anyway I’ll be subscribing to your feeds and even I achievement you access consistently fast.

 25. Petardy nói:

  I got what you mean , appreciate it for putting up.Woh I am glad to find this website through google. “I would rather be a coward than brave because people hurt you when you are brave.” by E. M. Forster.

 26. Unquestionably believe that which you said. Your favorite justification appeared to be on the internet the easiest thing to be aware of. I say to you, I certainly get irked while people think about worries that they just do not know about. You managed to hit the nail upon the top and also defined out the whole thing without having side-effects , people could take a signal. Will probably be back to get more. Thanks

 27. I have been exploring for a little for any high-quality articles or weblog posts in this sort of house . Exploring in Yahoo I at last stumbled upon this site. Studying this information So i am glad to convey that I’ve a very excellent uncanny feeling I found out exactly what I needed. I so much surely will make certain to don¡¦t omit this site and give it a glance on a relentless basis.

 28. Hello.This article was extremely interesting, especially since I was looking for thoughts on this matter last Wednesday.

 29. Firms nói:

  Hi folks there, just turned out to be receptive to your wordpress bog through The Big G, and discovered that it is seriously beneficial. I’ll be grateful in the event you maintain this idea.

 30. Some really wonderful posts on this site, thank you for contribution. “It is not often that someone comes along who is a true friend and a good writer.” by E. B. White.

 31. Optimization nói:

  I just desire to advise you that I am new to wordpress blogging and thoroughly admired your report. Most likely I am most likely to remember your blog post . You simply have great article information. Admire it for expressing with us the best internet site write-up

 32. I needed to send you a little note to help say thank you the moment again on the incredible tactics you’ve shown on this website. It is really seriously open-handed of people like you to grant freely exactly what a number of us might have made available as an e-book to end up making some money for themselves, and in particular given that you might well have tried it in the event you wanted. Those creative ideas as well served as the good way to know that most people have similar dreams the same as mine to understand whole lot more when considering this problem. I believe there are a lot more pleasurable sessions ahead for many who scan your site.

 33. maga nói:

  Thanks again for the blog post.Really thank you! Want more.

 34. There is noticeably a lot to know about this. I suppose you made various good points in features also.

 35. ircyb.org nói:

  You made some good points there. I did a search on the subject and found most people will agree with your website.

 36. I am writing to let you know what a fabulous experience my cousin’s princess obtained viewing the blog. She picked up lots of pieces, with the inclusion of how it is like to have a great helping nature to have others with no trouble understand various hard to do subject areas. You really exceeded readers’ expectations. I appreciate you for churning out these invaluable, trusted, educational and also easy tips on this topic to Tanya.

 37. Enjoyed reading through this, very good stuff, appreciate it. “Shared joys make a friend, not shared sufferings.” by Friedrich Wilhelm Nietzsche.

 38. You actually make it seem so easy with your presentation however I in finding this matter to be actually one thing that I think I might by no means understand. It kind of feels too complex and extremely broad for me. I am looking ahead to your next publish, I¡¦ll try to get the dangle of it!

 39. Beauty Blog nói:

  Thank you so much for providing individuals with such a spectacular possiblity to read articles and blog posts from this website. It is often very kind and jam-packed with amusement for me and my office acquaintances to visit your blog not less than thrice in a week to read through the new tips you have. And of course, we are at all times satisfied with the mind-boggling ideas served by you. Some 2 ideas on this page are in fact the best we’ve ever had.

 40. I would like to thank you for the efforts you’ve put in writing this site. I am hoping the same high-grade blog post from you in the upcoming as well. Actually your creative writing abilities has inspired me to get my own site now. Really the blogging is spreading its wings fast. Your write up is a good example of it.

 41. rental nói:

  MetroClick specializes in building completely interactive products like Photo Booth for rental or sale, Touch Screen Kiosks, Large Touch Screen Displays , Monitors, Digital Signages and experiences. With our own hardware production facility and in-house software development teams, we are able to achieve the highest level of customization and versatility for Photo Booths, Touch Screen Kiosks, Touch Screen Monitors and Digital Signage. Visit MetroClick at http://www.metroclick.com/ or , 121 Varick St, New York, NY 10013, +1 646-843-0888

 42. monitors nói:

  Faytech North America is a touch screen Manufacturer of both monitors and pcs. They specialize in the design, development, manufacturing and marketing of Capacitive touch screen, Resistive touch screen, Industrial touch screen, IP65 touch screen, touchscreen monitors and integrated touchscreen PCs. Contact them at http://www.faytech.us, 121 Varick Street, New York, NY 10013, +1 646 205 3214

 43. I’ve been absent for some time, but now I remember why I used to love this site. Thank you, I’ll try and check back more frequently. How frequently you update your web site?

 44. Enjoyed reading through this, very good stuff, thankyou . “It requires more courage to suffer than to die.” by Napoleon Bonaparte.

 45. Thanks for sharing superb informations. Your web-site is very cool. I am impressed by the details that you¡¦ve on this website. It reveals how nicely you understand this subject. Bookmarked this web page, will come back for more articles. You, my friend, ROCK! I found just the information I already searched everywhere and just couldn’t come across. What a perfect web-site.

 46. I happen to be writing to make you know of the awesome experience my wife’s child had going through your web page. She noticed plenty of details, including what it’s like to have an amazing coaching character to let most people without hassle know just exactly selected specialized matters. You really exceeded our expected results. Thanks for distributing such great, trustworthy, edifying and in addition unique tips about this topic to Gloria.

 47. Wow, incredible blog layout! How long have you been blogging for? you make blogging look easy. The overall look of your website is excellent, let alone the content!

 48. Health nói:

  I got what you intend, appreciate it for putting up.Woh I am glad to find this website through google. “I was walking down the street wearing glasses when the prescription ran out.” by Steven Wright.

 49. I really like your writing style, good information, appreciate it for putting up :D. “Freedom is the emancipation from the arbitrary rule of other men.” by Mortimer Adler.

 50. You made a few nice points there. I did a search on the issue and found nearly all folks will agree with your blog.

 51. CareerFair nói:

  fantastic issues altogether, you simply won a brand new reader. What may you recommend in regards to your put up that you made some days in the past? Any positive?

 52. Thank you, I’ve just been searching for info about this subject for ages and yours is the greatest I’ve discovered so far. But, what in regards to the conclusion? Are you certain in regards to the supply?

 53. Excellent weblog right here! Also your website rather a lot up fast! What host are you the usage of? Can I get your affiliate hyperlink on your host? I want my web site loaded up as quickly as yours lol

 54. Very informative post.Really looking forward to read more. Will read on…

 55. My brother suggested I might like this website. He was entirely right. This post truly made my day. You can not imagine simply how much time I had spent for this info! Thanks!

 56. Hello, you used to write magnificent, but the last few posts have been kinda boring¡K I miss your super writings. Past few posts are just a bit out of track! come on!

 57. You made some nice points there. I looked on the internet for the issue and found most guys will approve with your site.

 58. Pretty nice post. I just stumbled upon your blog and wished to say that I have truly enjoyed surfing around your blog posts. In any case I’ll be subscribing to your rss feed and I hope you write again very soon!

 59. I truly appreciate this post. I¡¦ve been looking everywhere for this! Thank goodness I found it on Bing. You’ve made my day! Thx again

 60. News nói:

  Just wanna remark that you have a very decent web site , I the design it actually stands out.

 61. gshguide.com nói:

  I just couldn’t go away your site before suggesting that I actually enjoyed the usual info an individual provide to your visitors? Is gonna be back frequently in order to investigate cross-check new posts

 62. Wow! Thank you! I continuously needed to write on my website something like that. Can I include a portion of your post to my blog?

 63. It is the best time to make some plans for the future and it is time to be happy. I’ve read this post and if I could I desire to suggest you some interesting things or advice. Maybe you can write next articles referring to this article. I desire to read more things about it!

 64. Good day very cool blog!! Guy .. Excellent .. Wonderful .. I will bookmark your website and take the feeds additionally¡KI am happy to seek out so many useful information here within the publish, we need develop extra techniques on this regard, thanks for sharing. . . . . .

 65. I dugg some of you post as I cerebrated they were very helpful very useful

 66. I like what you guys are up also. Such smart work and reporting! Keep up the superb works guys I¡¦ve incorporated you guys to my blogroll. I think it’ll improve the value of my web site :)

 67. Very interesting info !Perfect just what I was searching for! “It is our choices…that show what we truly are, far more than our abilities.” by J. K. Rowling.

 68. You really make it seem so easy with your presentation but I find this matter to be really something that I think I would never understand. It seems too complex and extremely broad for me. I am looking forward for your next post, I’ll try to get the hang of it!

 69. I¡¦ve learn several just right stuff here. Definitely price bookmarking for revisiting. I wonder how a lot effort you place to make this sort of excellent informative web site.

 70. You are my intake , I own few blogs and occasionally run out from to brand.

 71. Many thanks for the data had as well as the images, we were searching for certain items today and took care of to locate your blog site, we are leaving these comments to ensure that you maintain composing even more info such as this

 72. I value the blog.Much thanks again. Will read on…

 73. Only a smiling visitor here to share the love (:, btw outstanding design .

 74. Hello. excellent job. I did not imagine this. This is a excellent story. Thanks!

 75. Wow, great blog article.Really thank you!

 76. Pretty section of content. I just stumbled upon your site and in accession capital to assert that I acquire in fact enjoyed account your blog posts. Any way I will be subscribing to your feeds and even I achievement you access consistently quickly.

 77. hello there and thank you for your info – I’ve definitely picked up something new from right here. I did however expertise several technical issues using this web site, as I experienced to reload the website a lot of times previous to I could get it to load properly. I had been wondering if your web hosting is OK? Not that I am complaining, but slow loading instances times will sometimes affect your placement in google and can damage your high-quality score if ads and marketing with Adwords. Anyway I am adding this RSS to my e-mail and could look out for much more of your respective intriguing content. Make sure you update this again soon..

 78. Hello very cool site!! Man .. Excellent .. Superb .. I will bookmark your blog and take the feeds also¡KI am glad to find a lot of useful information here in the submit, we want work out extra techniques on this regard, thank you for sharing. . . . . .

 79. News nói:

  Unquestionably believe that which you said. Your favorite reason appeared to be on the net the easiest thing to be aware of. I say to you, I certainly get annoyed while people think about worries that they just do not know about. You managed to hit the nail upon the top and defined out the whole thing without having side-effects , people can take a signal. Will likely be back to get more. Thanks

 80. I dugg some of you post as I thought they were handy handy

 81. News nói:

  You really make it seem so easy with your presentation but I find this topic to be really something that I think I would never understand. It seems too complicated and extremely broad for me. I am looking forward for your next post, I’ll try to get the hang of it!

 82. Absolutely pent articles , thankyou for entropy.

 83. News nói:

  As soon as I observed this web site I went on reddit to share some of the love with them.

 84. I truly appreciate this post. I have been looking everywhere for this! Thank goodness I found it on Bing. You have made my day! Thanks again

 85. I really like and appreciate your blog article.Thanks Again. Really Great.

 86. Fashion nói:

  Attractive section of content. I just stumbled upon your weblog and in accession capital to assert that I acquire in fact enjoyed account your blog posts. Any way I’ll be subscribing to your feeds and even I achievement you access consistently fast.

 87. Merely wanna admit that this is very useful , Thanks for taking your time to write this.

 88. News nói:

  I like what you guys are up also. Such intelligent work and reporting! Keep up the superb works guys I have incorporated you guys to my blogroll. I think it will improve the value of my website :).

 89. Hello! Do you know if they make any plugins to safeguard against hackers? I’m kinda paranoid about losing everything I’ve worked hard on. Any tips?

 90. News nói:

  Only wanna comment on few general things, The website design is perfect, the content material is rattling fantastic : D.

 91. Tworzenie nói:

  You have observed very interesting details! ps decent website.

 92. “I do agree with all of the concepts you have presented to your post. They’re really convincing and can certainly work. Nonetheless, the posts are very quick for newbies. May you please lengthen them a bit from next time? Thanks for the post.”

 93. WWW nói:

  Wow! This can be one particular of the most helpful blogs We’ve ever arrive across on this subject. Actually Magnificent. I am also an expert in this topic so I can understand your hard work.

 94. I will right away seize your rss as I can not in finding your email subscription link or e-newsletter service. Do you have any? Kindly permit me recognise so that I may subscribe. Thanks.

 95. News nói:

  You have brought up a very great points , thanks for the post.

 96. Faytech North America is a touch screen Manufacturer of both monitors and pcs. They specialize in the design, development, manufacturing and marketing of Capacitive touch screen, Resistive touch screen, Industrial touch screen, IP65 touch screen, touchscreen monitors and integrated touchscreen PCs. Contact them at http://www.faytech.us, 121 Varick Street, New York, NY 10013, +1 646 205 3214

 97. _metroclIck nói:

  MetroClick specializes in building completely interactive products like Photo Booth for rental or sale, Touch Screen Kiosks, Large Touch Screen Displays , Monitors, Digital Signages and experiences. With our own hardware production facility and in-house software development teams, we are able to achieve the highest level of customization and versatility for Photo Booths, Touch Screen Kiosks, Touch Screen Monitors and Digital Signage. Visit MetroClick at http://www.metroclick.com/ or , 121 Varick St, New York, NY 10013, +1 646-843-0888

 98. News nói:

  Pretty nice post. I just stumbled upon your blog and wished to say that I’ve truly enjoyed surfing around your blog posts. After all I will be subscribing to your feed and I hope you write again very soon!

 99. I like this website very much so much excellent information.

 100. EMery EPS$ nói:

  I just want to tell you that I am new to wordpress blogging and completely adored your website. Quite possibly I am inclined to remember your blog post . You literally have impressive article blog posts. Love it for sharing with us your main internet site post

 101. read more nói:

  I just want to say I am just new to blogs and certainly loved this website. More than likely I’m likely to bookmark your blog post . You really come with really good articles and reviews. Kudos for sharing with us your blog site.

 102. Lelandliree nói:

  My relatives always say that I am killing my time here at web, except I know I am getting experience everyday by reading thes fastidious content.

Để lại một trả lời

Địa chỉ email sẽ không được công bố.

Bạn có thể sử dụng các thẻ HTML và các thuộc tính: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

ĐƯỜNG DÂY NÓNG

Tư Vấn Đào Tạo


0919 099 777
My status

Lưu trữ